“Devletin işlerini üstlendik”… Belediyeler reformu ile belediyelerin gelirlerinin arttığını söyleyen Başkan Amcaoğlu, devlet katkısının önemine değindi. “Biz, yüzde 9.25’lik katkının yüzde 10’a çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz ki, yapılan yerel yönetimler reformu daha da pekişsin.” diyen Amcaoğlu, belediyelerin hükümetin yapması gereken birçok işi üstlenmiş durumda olduğunu vurguladı.
Kıbrıs Gazetesi-Taha Can GÜRLEK’in haberine göre ;Gönyeli-Alayköy Belediye Başkanı Hüseyin Amcaoğlu, KIBRIS TV’de Elif Şen Çatal’ın programında belediyenin hizmetleri, bütçe disiplini ve yapılan reformlarla sağlanan gelişmeleri anlattı.
Görev süresince planladıkları bütçeyi yüksek oranda gerçekleştirdiklerini belirten Amcaoğlu, “Tasarrufu elden bırakmadan dengeli bir bütçe yönetiyoruz.” dedi.
Amcaoğlu, konuşmasında yapı güvenliği konusuna özel vurgu yaparak, belediyenin deprem öncesi aldığı önlemleri ifade etti. Her insanın ve çalışanının canının önemli olduğuna vurgu yapan Amcaoğlu, şöyle devam etti:
“Çalışanlarımızın ve vatandaşlarımızın güvenliği bizim için her şeyden önemli. Depremden önce, 31 Ocak tarihinde yapı denetim sistemine dahil olduk. Bu ön görüyü ortaya koyarak, belediye meclis üyelerimizin oy birliğiyle bu sisteme dahil olduk. Deprem, 6 Şubat’ta gerçekleşti ama biz tedbirimizi önceden almıştık. Bu, belediyemizin vizyonunun bir göstergesi. Yapı güvenliğinin yanı sıra binaların çevre güvenliği ve çalışanlarımızın güvenliğini sağlama konusunda da hassas hareket ediyoruz. Belediyemize bir ihbar geldiğinde, gereken uygulamayı hemen başlatıyoruz. Ülkemizde bu konuda ilerlemeler kaydediliyor ve burada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na da ciddi görevler düşüyor. Onlar da bu görevleri yerine getirmeye çalışıyor.”
“Halka hizmet esastır”
Yerel yönetimlerin merkezi hükümetle koordinasyon içinde çalışmasının önemine değinen Amcaoğlu, merkezi hükümetten kopuk hareket edilemeyeceğini ifade etti. En önemli şeyin halka hizmet olduğunun altını çizen Amcaoğlu, halka hizmet esasıyla çalıştıklarının altını çizdi. Yerel yönetimler ve merkezi hükümetin iş birliği içerisinde çalışmasının olumlu sonuçlarını sıralayan Amcaoğlu, “Yerel yönetim olarak merkezi hükümetten kopuk hareket edemeyiz. Hangi partiden olursa olsun, belediye başkanları her zaman merkezi hükümetle temas halindedir. Bizim için en önemli şey halka hizmettir. Geçenlerde Erhan Arıklı, Değirmenlik-Akıncılar Belediye Başkanı’na teşekkür etti, çünkü Ercan’da trafiği düzenleme konusunda birlikte çalıştılar. Aynı şekilde Çatalköy’de Eğitim Bakanlığı ile iş birliği yapılarak okul inşa ediliyor. Bu tür iş birlikleri her zaman devam ediyor, aksi düşünülemez. Bizim için önemli olan halka en iyi hizmeti sunmaktır.” ifadelerine yer verdi.
“Havuz uygulaması adil bir dağılım sağladı”
Amcaoğlu, Başbakan Ünal Üstel liderliğinde gerçekleşen yerel yönetim reformu ile belediyelerin güçlendiğini ve özellikle kırsal belediyelerin desteklendiğini vurguladı. Amcaoğlu, “Belediyelerimizin gelir kaleminin yüzde 50’sini devlet katkısı oluşturuyor. Bazı belediyelerde bu oran yüzde 60-70-75’lere kadar çıkıyor. Bu reform, belediyelerimizin mali yapısını ciddi anlamda güçlendirdi. Artık, Değirmenlik gibi büyük belediyeler bile örneğin Ercan’dan gelen gelirlerinin tamamını kendisi almıyor, bu kaynaklar havuzda toplanarak adil bir şekilde dağıtılıyor. Bu uygulama kırsal belediyelerimiz için önemli bir destek sağlıyor, çünkü oralarda gelir yaratacak kaynaklar sınırlı. Ayrıca, artık yerel gelirlerin yüzde 9,25’i değil, yüzde 8,5’i nüfusa göre, yüzde 0,75’i ise yüz ölçümüne göre dağıtılıyor. Kırsal belediyeler için bu katkı önemli bir rahatlama sağladı.” şeklinde konuştu.
“Projelerimizi bekletmek zorunda kaldık”
Belediyenin maliyetlerdeki artışa karşı aldığı önlemlerden bahseden Amcaoğlu, dengeli bir bütçe yönetimi için tasarruf tedbirlerine sıkı sıkıya bağlı olduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Belediyelere yapılan katkı sene başında belirlenir ve yıl boyunca değişmez. Ancak, üç defa hayat pahalılığı, üç defa asgari ücret güncellemesi yapıldı; bu durum bizi oldukça zorladı. O yüzden projelerimizi zaman zaman bekletmek zorunda kaldık, birçok giderimizi kısmaya çalıştık. Göreve geldiğimizden itibaren tahsil edilmeyen gelirlerin peşine düştük. Hiç tahsil edilmeyen gelirleri tahsil etmeye başladık, ancak hayat pahalılığı ve asgari ücretin artması büyük farklar oluşturdu. Sene başında belirlenen bütçemiz, yıl içinde güncellenmeyen vergiler ve asgari ücret artışı nedeniyle belediyeler için zorlayıcı oldu.”
“649 milyon 500 bin TL’lik bütçe tahminini aşmayı bekliyoruz”
2024 yılı için belirlenen bütçe hedefini yüksek bir oranda gerçekleştirdiklerini açıklayan Amcaoğlu, kasım ayına gelmeden 522 milyon TL gelir topladıklarını belirtti. Başarılı bir mali yapı çizdiklerinin altını çizen Amcaoğlu, belediye olarak çok titiz bir çalışma disiplini uyguladıklarını ifade ederek, “Bu yıl 649 milyon 500 bin TL’lik bir bütçe öngörmüştük. Şu ana kadar yüzde 96’lık bir gerçekleşme oranı yakaladık. 522 milyon TL gibi bir gelire ulaştık ve önümüzde üç devlet katkısı daha var. Bu gelirlerle birlikte sene sonunda bütçemizi yüzde 96’nın da üzerinde bir oranda gerçekleştirmeyi umuyoruz. Disiplini elden bırakmadan, kötü günler için bir kenarda birikim yapmaya özen gösteriyoruz. Bu, belediyemizin sürdürülebilirliği için çok önemli.” dedi.
“Devlet katkısının artırılması gerekiyor”
Başkan Amcaoğlu, belediyelerin merkezi hükümetten aldığı desteğin yüzde 9,25’ten yüzde 10’a çıkarılması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:…
Haber: KIBRIS GAZATESİ https://kibrisgazetesi.com/amcaoglu-devlet-katki-payi-yuzde-10a-cikmali/
12.11.2024 11:38:03