BİLİM IŞIĞINDA KARAR ALINMADIĞI SÜRECE ÜLKE OLARAK KORONAVİRÜS SAVAŞINI KAZANMAMIZ MÜMKÜN DEĞİLDİR


Halkın Partisi Girne Milletvekilinin Jale Refik Rogers açıklamalara netlik kazanması İÇİN daha etkin bir şekilde anlattı.

Ülkenin ve dünyanın etkilendiğini de vurgulayan Rogers 21 günlük kapanmanın bulaş zincirini kıracağını ifade etti bu açıklamada ise paylaşmış olduğu metin şu şekildedir.

Sayın Arıklı önümüzü görmeden 21 gün kapanma kararı almayalım, kapanma ile ilgili yedişer günlük kararlar alınması psikolojik olarak daha iyidir diyor. Belirsizliğin psikolojik etkileri ile ilgili yorumu, o konunun uzmanlarına bırakıyorum. 

Bilimsel olarak virüs yayılmasına baktığımızda ise, virüsün kuluçka süresinin 14 gün (hatta bazen 21 güne kadar uzayabiliyor) olmasından dolayı, şu anda görülen yüksek sayıda vakanın temaslılarının pozitifleşmesi için en az 14 gün izlemek gerekiyor.  Temaslı takibinin artık etkin bir şekilde yapılamayacak duruma gelmesinden dolayı bu kritik süreçte ülke olarak kapalı olmamız, bu temaslı kişilerin evde kalarak pozitifleşmesi ve yüksek sayıda temaslı yaratmadan salgın zincirinin kırılması önemlidir.  Birçok sporadik vaka ile karşı karşıya olduğumuzdan, birçok temaslı kişinin şu anda temaslı olduğunu bilmeden hayatına devam ettiği anlamına da gelmektedir; dolayısıyla bu da kapanmayı önemli yapmaktadır. Vaka sayılarının yüksek oluşu ve belli bölgelerde yaygın bulaş görülmesi, asemptomatik olup teşhis konulmamış birçok kişinin aramızda olduğu anlamına da gelmektedir.  Yani, 21 gün kapanma vaka sayılarının katlanarak artmasını önlemek ve bulaş zincirinin kırılmasının önünü açmak için gerekli olan asgari süredir. 

Bilim ışığında karar alınmadığı sürece ülke olarak koronavirüs savaşını kazanmamız mümkün değildir.


05.02.2021 18:55:00