Gram altın 2023'e yükselişle başladı

Gram altın, geçtiğimiz yılı rekorla kapattıktan sonra 2023 yılına da yükselişini sürdürerek başladı.

Gram altın bugün saat 09.50 itibarıyla yüzde 0,15 artışla bin 98,18 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın yüzde 0,04 artışla ons başına bin 823,52 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri yüzde 0,01 artışla ons başına bin 826,20 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise yüzde 0,10 artışla 103,6233 seviyesinden işlem görüyor.

2022 yılında Fed'in agresif faiz artışları altın fiyatları üzerinde baskı yarattıktan sonra faiz artışlarında yavaşlama beklentisi yılın son çeyreğinde altın fiyatlarının yükselmesine sebep olmuştu.

Bu beklentiyle yılı yükselişle kapatan altın fiyatları yeni yıla ise yükselişini sürdürerek başladı.

Ancak analistler, Fed'in enflasyonla mücadelesinde izleyeceği yolun 2023 yılında altın fiyatları üzerinde de etkili olabileceğini belirtiyor.

Faiz artışları dışında Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, artan enflasyon, Koronavirüs kısıtlamaları ve yavaşlayan büyüme gibi konularda altın fiyatlarının dalgalı bir yıl geçirmesine sebep olmuştu.

Geçtiğimiz yıl ons altın, Rusya-Ukrayna savaşının ilk günlerinde 2020'de ulaştığı 2.000 doların üzerindeki tüm zamanların en yüksek seviyelerine dokunmaya çok yaklaşmıştı.

Ancak, mart zirvesinden bu yana ons altın 250 dolar gerileyerek altına olan talebin azaldığına işaret etmişti.

Exinity'nin baş piyasa analisti Han Tan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Altının sabit getirisi olmayan bir varlık olması sebebiyle Fed'in 2022'deki büyük faiz artışlarının sonucunda altına olan talep büyük ölçüde zayıfladı." dedi.

Ancak, Fed’in agresif faiz artışlarının ardından piyasalarda resesyon korkusunun hakim olmasıyla birlikte faiz artışlarında yavaşlanabileceği ihtimali de giderek kuvvetlendi. Bu ihtimal ise yatırımcıların risk iştahını artırarak değerli metal fiyatlarında yılın son çeyreğinde yeni bir yükseliş rallisinin görülmesine sebep oldu.

Julius Baer konuyla ilgili yaptığı açıklamada, altın fiyatlarındaki yükselişle ilgili olarak, ABD para politikasının 2023 yılında altın fiyatlarını yönlendirmeye devam etmesini beklediğini söyledi.


02.01.2023 11:33:28