Kemal Dürüst Güzelyurt’ta Mahkemeye Çıkarıldı, Tutuksuz Yargılanacak
Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nde (KSTÜ) yürütülen “sahte diploma ve yolsuzluk” soruşturması kapsamında tutuksuz yargılanan okulun Mütevelli Heyeti Başkan Vekili, UBP’li eski bakan Kemal Dürüst, soruşturmaya dahil edilmesiyle Güzelyurt’ta mahkemeye çıkarıldı.
Mali Suçlarla Mücadele Şubesi’nden Gültekin Sancar, mahkemede soruşturma süreciyle ilgili bilgi verdi.
Polis: “Sahte Belge Düzenleme ve Tahrik Suçlarından Methaldar”
Polis, zanlı Kemal Dürüst’ün “sahte resmi belge düzenleme” ve “sahte belge düzenlenmesine tahrik etme” suçlarından methaldar olduğunu mahkemeye aktardı.
Polis, zanlının 2023 yılında dönemin Güzelyurt Polis Müdürü Barış Sel’in İşletme Yönetimi Yüksek Lisans Programı için sahte diploma ve transkript düzenlenmesi talimatını verdiğini belirtti. Ayrıca, başka bir kişiye ait sahte diploma ve transkript düzenlenmesi için de talimat verildiği ancak diploma sahibinin bunu reddettiği tespit edildi.
Dürüst, kendisinden belge istendiğinde belgeyi teslim ettiğini ancak içeriğini bilmediğini beyan etti.
Yurt Dışına Çıkış Yasağı ve 100 Bin TL Teminat
Polis, tahkikatın devam ettiğini ancak zanlının soruşturmaya dahil edilecek kısmının tamamlandığını belirterek teminat talep etti.
Mahkeme, Kemal Dürüst’ün yurt dışına çıkışının yasaklanmasına, 100 bin TL nakit teminat yatırmasına ve 2 kefilin imzalayacağı 1’er milyon TL’lik kefalet senediyle tutuksuz yargılanmasına karar verdi.
Ne Olmuştu?
Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nde yürütülen “yolsuzluk” soruşturmasında Kemal Dürüst, “Sahte belge düzenleme, sahte belge tedavüle sürme, sahte evrak düzenlenmesine tahrik etme ve suç gelirinin aklanması” suçlamasıyla tutuksuz yargılanıyordu.
KSTÜ’nün küçük ortağı Serdal Gündüz’ün Ocak ayında cezaevinde polise yazılı olarak sunduğu iki yeni ifade, Kemal Dürüst’ün soruşturmaya dahil edilmesine neden oldu.
Gündüz, yazılı ifadesinde, Kemal Dürüst ve Barış Sel’in sürekli görüştüğünü, Sel’in “acil şekilde diplomaya ihtiyacım var” demesi üzerine Dürüst’ün “Mezun edelim ve diploma verelim. Kendisi polis müdürü” dediğini iddia etti.
Gündüz ayrıca, Sel ve Dürüst’e “derslere girmeden diploma verilemeyeceğini” söylediğini, ancak Kemal Dürüst’ün Sel’e yardımcı olunması yönünde talepte bulunduğunu öne sürdü.
Bu haber Yenidüzen Gazetesi Muhabiri Serap Şahin tarafından Yenidüzen gazetesinde yayınlanmıştır.
Haberin tamamına www.yenidüzen.com adresinden ulaşabilirsiniz.
07.03.2025 16:41:48