Klinik psikolog Berrak Yörük; Çocuğunuz İle Birlikte Film İzlerken Dikkat

Uzm Klinik Psikolog ve Oyun Terapisti B.Berrak Yörük’ten Ebeveynlere Çocuklarına Yönelik Film Seçme Konusunda Tavsiyeler

Çocukların okudukları kitaplar kadar filmlerde çocukların üzerinde farkındalık yaratabiliyor.  Ebeveynlere öncelikli önerim çocuğunuzla bir filmi izlemeden önce çocuk olmadan filmi bir kez izlemeniz. Ve filmle ilgili kendinizce bir analiz yapmanız ve filmle ilgili birden fazla soru oluşturmanız. Film ortasında ya da filmin sonunda çocuğunuzla bu sorular üzerinden soru cevaplar yapmanızda oldukça yararlı olacaktır.
Film seçimi yaparken filmin konusunda gerçek hayata dair konuşabileceğiniz şeylerin olup olmamasına dikkat edin.


Çocuğunuz Sizin Seçtiğiniz Filmleri İzleme Konusunda Tepki Geliştirdiyse Ne Yapabilirsiniz?

Çocuğunuz ebeveynlerinin film seçmesini istemiyor olabilir bu durumda siz ebeveyn olarak yine sizin kontrolünüzde oluşturulacak bir film listesi hazırlayabilirsiniz. Daha sonra da bu listeden çocuğunuza film seçtirerek hem kontrolünüz dahilinde hem de onun seçme şansı olduğu bir yol izlemiş olacaksınız.

Çocuğunuz İle Birlikte Film İzlerken Dikkat Etmeniz Gereken Diğer Detaylar Nelerdir?

Çocuğunuz ile birlikte film izlerken cep telefonunuz çevrenizde olmamalıdır.
Çocuğunuzun filmde dikkatini çeken merak ettiği bir şey olduğu zaman filmi durdurup bu konu üzerine konuştuktan sonra filme devam etmeniz yararlı olacaktır.

Film Bitiminde Ne Yapmalısınız?
En önemlisi filmden sonra mutlaka sohbet edin. “Bu filmde ne öğrendik?” ”Karakter ne istiyordu? İsteğini yerine getirmek için neler yaptı?” , “Bu film sana ne söyledi?” sorularını yöneltin. 

8-15 Yaş Arasındaki Çocuğunuzla İzleyebileceğiniz Filmler

Charlie’nin Çikolata Fabrikası
Haçiko (Hachiko)
E.T 
Oyuncak Hikayesi 1-2-3-4 (Toy Story 1-2-3, 1995-1999-2010-2019) 
Kayıp Balık Nemo
Ratatouille (Ratatuy)
Koko (Coco, 2017)
Aslan Kral (Lion King, 1994)


16.08.2021 08:31:16