Manga:"KKTC devletini kuran Kıbrıs Türkü, asla derelerde boğulmayacaktır”

“50’nci yılında Kıbrıs Barış Harekatı Alternatif Bakış Açılarıyla Türk Tarihindeki Yeri” başlıklı konferans Girne'de yapıldı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türkü’nün bu topraklarda büyük bir varlık mücadelesi verdiğini belirterek, Kıbrıs Türk halkının kendi kimliği, kendi kültürü ve milli değerleriyle adadaki varlığını sürdürebilmesi için Anavatan Türkiye’nin desteğinin önemli olduğunu vurguladı.

Son yıllarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin değerinin, "Mavi Vatan"daki öneminin daha da arttığını söyleyen Tatar, Türkiye’nin bölgenin en güçlü, büyük, söz sahibi ülkesi olduğunu vurguladı. Tatar, “Kıbrıs meselesi Türkiye'siz çözülemez. Bazılarının ‘Kıbrıs Kıbrıslılarındır ve Kıbrıslılar bu işi çözecek’ siyasetinin altında çok büyük tuzaklar ve samimiyetsizlik yatmaktadır.” dedi.

Kıbrıs Türk Memur Sendikası (Memur-Sen), bugün, Acapulco Otel’de “50’nci yılında Kıbrıs Barış Harekatı - Alternatif Bakış Açılarıyla Türk Tarihindeki Yeri” başlıklı konferans düzenledi.

Konferans, 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı’nın 50’nci yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde Türk Eğitim -Sen öncülüğünde yapıldı.

Konferansa, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ünal Üstel, Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikalar Birliği ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, KKTC’den konuklar, Türkiye’deki tüm illerin Türk Eğitim Sen şube başkanları da katıldı.

- Konferans

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan konferansın açılış konuşmalarını sırayla Kıbrıs Türk Memur Sendikası (Memur-Sen) Başkanı Akın Manga, Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikalar Birliği ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Başbakan Ünal Üstel ve son olarak Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yaptı.

Türk Eğitim-Sen tarafından hazırlanan Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yılı anısına “Şafakla Birlikte Gelen Zafer... 50. Yılında Kıbrıs Destanı” isimli kitap katılımcılara takdim edildi, tanıtımı yapıldı.

Moderatörlüğünü Prof Dr. Yılmaz Yeşil’in yaptığı panelde, konuşmacılar Prof Dr. Necdet Hayta, Dr. Suat Akgül, İsmail Bozkurt ve online olarak katılan Dr. Oğuz Kalelioğlu yer aldı. Panelin ardından konuşmacılara plaket sunuldu.

Açılış konuşmasında ilk sözü alan Kıbrıs Türk Memur Sendikası (Memur-Sen) Başkanı Akın Manga, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50’nci yılında KKTC’nin 41’inci kuruluş yıl dönümünde, böylesi bir konferansı KKTC’de düzenleyen Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı ve yönetim kuruluna, 81 ilden KKTC’ye gelen tüm şube başkanlarına teşekkürlerini ileterek konuşmasına başladı.

Garantör ülke olarak Anavatan Türkiye'nin 20 Temmuz 1974'te gerçekleştirdiği Kıbrıs Barış Harekatı ile Kıbrıs'ın bütününe huzur ve barış geldiğini kaydeden Manga, Rumlar arasındaki iç savaşın bittiğini, Yunanistan'da cunta yönetiminin sona erdiğini ve demokratik düzenin sağlandığını ifade etti.

Manga, “Kıbrıs Türk halkı, Rum Yunan tarafının uyguladığı Akritas soykırım planına karşı 11 yıl boyunca kahramanca direnmiş, Kıbrıs'ın Yunanistan'a ilhakına geçit vermemiştir. TC-KKTC devletlerinin tam bir iş ve güç birliği içerisinde yürüttüğü, KKTC'nin egemen varlığının ve uluslararası siyasi eşit statüsü kabullenilmeden, müzakereye başlamama kararlılığına desteğimiz tamdır.” ifadelerine yer verdi.

“Azınlık olmamak için buna müsait şartlarda direnerek, okyanusları aşan ve egemen varlığını koruyarak KKTC devletini kuran Kıbrıs Türkü, asla derelerde boğulmayacaktır.” diye konuşan Manga, er ya da geç kardeş devletlerce tanınacaklarına olan inancının tam olduğunu belirtti.

Anavatan Türkiye'ye ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a güvenlerinin sarsılmaz olduğunu kaydeden Manga, “Barış Harekâtı’nın 50. yıl dönümünde dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'i, Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ı, Dışişleri Bakanı Turan Güneş'i ve tüm şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnet ve şükranla anıyoruz. Ne Mutlu Türk'üm diyor, sizleri Allah’a emanet ediyorum.” ifadelerine yer verdi.


03.09.2024 16:55:32