Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, bugünkü toplantısını tamamladı. 9 saati aşan toplantıda milletvekilleri, ülke gündemindeki birçok konuyu ve özellikle belediyeler reformunu tartıştı.
Toplantıda Ulusal Birlik Partisi Girne Milletvekili Hasan Küçük, “Yerel Yönetimler, Reform ve Kurumsal Eko Sistem” konulu güncel konuşma yaptı.
Küçük, siyasi kaygıların belediye reformunun önüne geçtiğini belirterek, bir rapor hazırladığını ve bugün komiteye sunacağını ifade etti. Belediyelerle ilgili yaptıkları çalışmaları anlatan Küçük, 33 ülkede belediye reformunun nasıl yapıldığıyla ilgili bilgi verdi.
Küçük, 2018’den bugüne belediyelere bakıldığında kaynak yönetimine niye ihtiyaç olduğunun görüldüğünü, son 10 yılda borç faizleri ve giderler yükselirken personel sayısının da arttığını kaydetti.
Belediye reformunun neleri getireceğiyle ilgili örnekler veren Küçük, trafik, çöp toplama, su sayaçları gibi yerel yönetimleri ilgilendiren konularda neler hedeflendiğini anlattı.
Küçük, reformun sosyal hakları da kapsadığını, yerel kalkınma modeli konuşulurken kendilerinin öngördüğü maddelerin CTP’nin manifestosunda da yer verildiğini söyledi.
Kooperatifler ve özel eğitim alanlarının da bu reform sürecinde ele alındığını vurgulayan Küçük, reform için çok emek harcadıklarını ve hep birlikte çalıştıklarını vurguladı.
Küçük, konuşmasının ardından soruları da yanıtlayarak, hazırladıkları raporun bilimsel bir çalışma olduğunu, yasa geçtikten sonra çalışmaların daha yoğun şekilde devam edeceğini kaydetti.
Mahkemenin vereceği karara saygılı olduğunu, muhalefettekilerin olduğu kadar kendisinin de halkın temsilcisi olduğunu konuştuğu birçok kişinin yapmaya çalıştıkları reformu desteklediğini söyleyen Küçük, raporunun tartışılacağı yerin komite olduğunu vurguladı.
ÖZTÜRKLER: “LİSANS VE YÜKSEK LİSANS YAPACAK ÖĞRENCİLER İHTİYAÇ OLAN ALANLARA YÖNLENDİRİLMELİ”
Ardından Ulusal Birlik Partisi Güzelyurt Milletvekili Ziya Öztürkler, “İleri Alanlar ve Meslek Seçimi” konulu güncel konuşma yaptı.
Dünyada, hangi alanların “ileri alan” olduğu, gençlerin hangi alanlara yönlendirilmesi gerektiğiyle ilgili çalışmalar yapıldığını dile getiren Öztürkler, KKTC’de hangi alanların “ileri alan” olduğu yönünde ciddi bilimsel çalışmalar yapıldığını belirtti.
KKTC’de eğitim, turizm, sağlık, bilişim, tarım ve tarımsal sanayi, yeşil ve sürdürülebilir çevre alanlarının 2020-2030 arasında ileri alan olarak tespit edildiğini belirten Öztürkler, bu konuda sağlam planlamalar yapılması gerektiğini anlattı.
Öğrenci istatistikleri hakkında bilgi veren Öztürkler, ülkedeki üniversiteleşme oranının yüzde 60’dan fazla olduğunu belirtti.
Bunun doğru bir yapı olmadığını dile getiren Öztürkler, üniversite yanında teknik eleman yetiştiren programlara da destek vermek gerektiğini anlattı.
Lisans ve yüksek lisans yapacak öğrencilerin ihtiyaç olan alanlara yönlendirilmesinin gerekliliğine işaret eden Öztürkler, bu konudaki çalışmalara sahip çıkılması gerektiğini söyledi.
ULUÇAY: “YEREL SEÇİMİN ERTELENMESİ ANAYASA’YA AYKIRI”
Ardından Cumhuriyetçi Türk Partisi Gazimağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay, “Yerel Yönetimler ve Ekonomi” konulu güncel konuşma yaptı.
in ertelenmesinin Anayasaya aykırı olduğunu söyleyen Uluçay, hükümetin, konunun Anayasa Mahkemesi’ne taşınarak, mahkemeden erken sonuç alınamamasıyla istediği sonucu elde etmeyi amaçladığı görüşünü belirtti
Alkole yapılan zammın sadece değişik sektörlerin zararına değil, ilgili alışverişin Güney Kıbrıs’a taşınmasına neden olacağını belirten Uluçay, “Ülke ekonomisinin nereye sürükleneceğini gözetmeden politika yapamazsınız” dedi.
Şu an satın alma gücünün çok düşük olduğunu kaydeden Uluçay, Kıb-Tek’in yıllardır zararda olduğunu anımsatarak, “Varsın birkaç ay daha ekside olsun, böyle bir dönemde bunu halkın sırtına yüklemek doğru mu?” diye sordu.
CTP olarak önceki dönemlerde yerel yönetimler hakkında çalışmalar yaptıklarını ifade eden Uluçay, çalışmaların sonuçları hakkında bilgi verdi.
Belediyelerin birleştirilmesinde aslolanın hizmetlerin iyileştirilmesi olduğunu dile getiren Uluçay, eğer bu hizmet standardı yukarıya çıkartılmayacaksa böyle bir çalışma yapmanın anlamsız olduğunu söyledi.
Uluçay, yaptıkları çalışmayı seçime üç ay kala Meclis’e getirmeyi doğru bulmadıklarını, bu nedenle ilgili dönemdeki bakanlar kendilerini çağırdığında bunu izah ettiklerini söyledi.
Konuyla ilgili bölgede görev yapan çalışanların da bölge halkının da çok rahatsız olduğunu belirten Uluçay, ilgili komitenin yarın toplanacağını, vekillerin önerileri dikkate alınacaksa, yarınki gündemde ilk sırada bulunan birleştirme yasasının ele alınmaması gerektiğini kaydetti.
TAÇOY
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy yanıt vermek üzere kürsüye çıktı. Yasanın komitede ele alınmasının uzun zaman alacağını söyleyen Taçoy, Uluçay’ın ilgili yasa üzerine çalıştığını ve kendisinin konuya hakim olduğuna emin olduğunu söyledi.
Aralık 2017’de Meclis’te yapılan bir değişiklikle seçim sisteminin tek bölgeli hale getirildiğini hatırlatan Taçoy, bu sistem hakkında da büyük tartışmalar çıksa da sistemin yürüdüğünün ortada olduğunu kaydetti.
Belediyelerin mevcut sisteminin çalışmadığının ortada olduğunu kaydeden Taçoy, bu konunun tartışılacağı yerin komite olduğunu belirtti, ilgili tasarının ne yasalara ne Anayasaya aykırı olduğunu vurguladı.
ULUÇAY
Yeniden kürsüye çıkan CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay, belediyelerin yetersizliğinden bahsedildiğini, yerel yöneticilerinse canla başla mücadele ettiğini ancak merkezi idarenin üzerine düşeni yapmadığını söyledi.
2021 yılı katkı paylarının şu an ödenmeye devam edildiğini belirten Uluçay, ilgili tasarının hayata geçmesi halinde, bugün sorun yaşayan belediyelerin hangi kaynakla bu pozisyonlarından kurtulacağını sordu.
Uluçay’ın konuşması sırasında yerinden söz alan UBP Milletvekili Emrah Yeşilırmak, Maliye’nin şu anki uygulamasının, yani yeni bütçe geçene kadar eski bütçeden ödeme yapmanın doğru bir uygulama olduğunu kaydetti.
CANDAN: “DÜNYA BANKASI RAPORUNA GÖRE KKTC TARİHİNİN EN KÖTÜ RESESYONUNU YAŞADI”
Ardından Cumhuriyetçi Türk Partisi Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan, “Dünya Bankası’nın Kıbrıs Türk Ekonomisine İlişkin Raporu” konulu güncel konuşma yaptı.
Dünya Bankası’nın kısa süre önce yayımladığı rapora işaret eden Candan, rapora göre pandemi sürecinde KKTC’nin tarihinin en kötü resesyonunu yaşadığını kaydettiğini anlattı.
Raporda, pandeminin üzerine siyasi istikrarsızlığın ve TL’nin ciddi değer kaybının eklenmesiyle rekor derecede enflasyon kaydedildiğinin yer aldığını söyleyen Candan, raporun detaylarını okudu.
Raporda yer alan unsurların yönetenler tarafından dikkate alınması gerektiğini belirten Candan özel sektörde gerekli teşvik çalışmalarının yapılması gerektiğini dile getirdi.
HAMZAOĞULLAR
Meclis’te son konuşmayı Cumhuriyetçi Türk Partisi İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları, “Hükümet ve Kırsaldaki İnsanlar” konusunda yaptı.
Hamzaoğulları, Yenierenköy’den Gazimağusa’ya oradan da Lefkoşa’ya gelecek bir kişinin 160 TL ödemek zorunda kaldığına işaret ederek, Lefkoşa ve civarında da fakirlik olduğunu ancak kırsaldaki insanların yapacak bir şeyi olmadığını belirtti.
Hükümete 18 ay biçtiğini ama 18 günde kabine değiştiğini söyleyen Hamzaoğulları, anayasanın ihlal edilmesi pahasına hükümetin yasal süreden daha uzun iktidarda kalmayı planladığını belirtti.
KIBTEK için ne yatırım yapıldığının defalarca sorulduğunu hatırlatarak, “Ben söyleyeyim bir kuruşluk yatırım yapmadınız” diyen Hamzaoğulları, yıllardır kamu reformu söylemi yapıldığını, 35 bin TC, 18 bin üçüncü ülke vatandaşı varken Yurttaşlık Yasası için kimsenin adım atmadığını ifade etti.
Hamzaoğulları, Dipkarpaz’la Erenköy belediyelerinin birleşmesinden çok memnun olduğunu dile getirerek, adının Yenikarpaz olacağını duymaktan ise üzüntü duyduğunu söyledi.
Hamzaoğulları, Mehmetçik’le Büyükkonuk belediyelerinin birleşmesini de onayladığını ancak bu belediyelere seçimden önce borç verileceğini duyduğunu ve doğru bulmadığını söyledi.
Hamzaoğulları, farklı bölgelerle ilgili muhtarlardan da bilgi alınması gerektiğini ifade ederek, bölgedeki okul eksikliğinin de giderilmesini talep etti.
Belediyeler reformu diye sunulanların mahkemeye taşınacağını belirten Biray Hamzaoğulları, bunun CTP reform istemiyor diye yorumlanmasının doğru olmadığını kaydetti.
Hamzaoğulları, Çiftçiler Birliği eski başkanı olan UBP Milletvekili Hüseyin Çavuş’a bu birleşmelerle ilgili ne düşündüğünü ve Çiftçiler Birliği yönetimine sarayın dahil olup olmayacağını sordu.
UBP milletvekili Hüseyin Çavuş da söz alarak, 4 haftadır hiç söz almadığını, yapılacak çok şey olduğunu, sorunların üstesinden konuşarak gelinebileceğini kaydetti.
Çavuş, Birliğin 36. Olağan Genel Kurulu’nun yakın olduğunu, kendisinin bir isim önerdiğini ancak görevi nedeniyle zaten kabul etmediğini, kendi yönetimi döneminde yapılanların zaten bilindiğini sonrasında zikredilen isimlerin kendisiyle alakası olmadığını söyledi.
Meclis Genel Kurulu saat 20.40’ta tamamlandı.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bir sonraki toplantısını 4 Nisan Pazartesi saat 10.00’da yapacak.