Topçuköy'de gerginliğe sebep olan baz istasyonu ile ilgili firmadan açıklama geldi

Topçuköy sakinlerinin isyanı üzerine haberimiz yayınlandıktan sonra, Fixnet Broadband şirketi tarafından konuyla ilgili alınan izin belgelerinin de ekli olduğu bir açıklama aldık..

Firma yetkililerinin açıklamasını ve BTKH tarafından aldıkları belgeyi sizlerle paylaşıyoruz..

İşte Fixnet Broadband şirketi tarafından yapılan detaylı açıklama:

 

"Kamuoyunu Bilgilendirme

Firmamız ile ilgili 28.07.2021 tarihinde tespit edebildiğimiz kadarı ile gadaramedya.com ve kibrismanset.com haber sitelerinde çıkan “Topçuköy ayaklandı!” ve “Topçuköy'de Yarın Yine Sıcak Dakikalar Yaşanacak” isimli haberlerin içeriğinde firmamızın bahse konu köy içerisine halk sağlığını hiçe sayacak şekilde baz istasyonu kurulumu gerçekleştirdiği şeklinde haberler yayımlanmıştır. Haber sitelerinde firmamız ile ilgili çıkan haberlerin detayı şu şekildedir;

FixNet Broadband Ltd. firması KKTC Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) nezdinde yetkilendirilmiş                                                (yetkilendirilmiş                 servis                 sağlayıcılar                  listesi                 için http://www.bthk.org/Documents/haberlesme-saglayicilari/ehs_23.02.2021.pdf) bir internet servis sağlayıcıdır. Firmamız yetkilendirme çerçevesindeki tüm dağıtım noktası kurulumlarını yine Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme kurumu yasa ve kurallarına uygun olarak yürütmekte ve bahse konu kurum tıpkı tüm sağlayıcıları denetlediği gibi firmamızı da denetlemektedir. Firmamız Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme kurumunun tarafımız ve diğer tüm firmalar içinde geçerli kural, koşul ve prosedürler çerçevesinde 19.06.2021 tarihinde Topçuköy bölgesindeki özel bir konut üzerine dağıtım noktası kurulumu gerçekleştirmek için gitmiş ve bu kurulumu gerçekleştirebilmek için 6 Metre uzunluğunda 3 ayaklı ve sadece yüksekliği artırabilmek amacı ile galvaniz borudan tasarlanan kuleyi bina üzerine çıkarmıştır.

Bu işlemlerin yapıldığı sırada köy halkının şikâyeti üzerine İskele Belediye Başkanı, Zabıta görevlilerini işlemin yapıldığı bölgeye yönlendirilmiş ve tarafımıza köy halkının kurulacak yapıdan rahatsız olduğunu bildirerek kurulum işlemine ancak Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumundan, yetkili bir firma olup dağıtım noktası kurulumu yapabilecek niteliklere sahip olduğumuz konusunda bir yazı almamız ile devam etmemiz konusunda ricacı olunmuştur.

Firma olarak köy halkının kaygısını giderebilmek adına Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumundan 19.06.2021 tarihinde detaylarını paylaşarak İskele Belediyesi’nin talebi üzerinde talep etmiş olduğumuz izin yazısı 21.06.2021 tarihinde Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) tarafından firmamıza gönderilmiş ve ilgili yazı hem İskele Belediyesi hem de Zabıta Ekiplerince paylaşılmıştır.

İlgili yazının gerekli yerler ile paylaşımı sonrasında dağıtım noktası kurulumuna kaldığı yerden devam etmek için bu kez 24.06.2021 tarihinde Topçuköy’e giden ekibimizden bir kez daha resmi ve yazılı bir belge olmaksızın Belediye Zabıta Ekiplerince, İskele Belediye Başkanı Talimatı ile keyfi olarak rica üzerine durdurulması talep edilmiş ve hatta olay yerine bu kez Polis de yönlendirilmiştir. 19.06.2021 tarihinde BTHK tarafından firmamıza sağlanacak bir yazı ile işlemlerimize devam edebileceğimizi tarafımıza ileten İskele Belediyesi 24.06.2021 tarihinde bu kez dağıtım noktasının kurulumunun yapılacağı binanın bina sağlığını öne sürerek kurulumu resmi bir yazı olmaksızın rica üzerinde durdurmak istemiştir.

Firmamız yine resmi bir yazı olmasa da problem oluşmaması adına bir kez daha kurulumu durdurma kararı alarak, 19.06.2021 tarihinden beri iletişime girmeyi deneyip bir türlü görüşme sağlayamadığımız İskele Belediye Başkanına bir kez daha ulaşabilmeyi denemiş ve bu kez başarılı olmuştur. Görüşme sırasında Sn. İskele Belediye Başkanı hiçbir yasal dayanak gösteremeden ilgili binaya kurulumu gerçekleştiremeyeceğimizi ancak kendisi şahsen firmamıza köyün farklı bir yerinde bu kurulumu yapabileceğimiz farklı bir bina bulma konusunda yardımcı olabileceğini belirtmiş ve bu durumu netleştirmek için 25.06.2021 Cuma haberleşerek 26.06.2021 Cumartesi günü sabahı da buluşarak konuyu çözmeyi talep etmiştir. Ancak belirtilen tarihlerin hiçbirinde Sn. Başkan ile iletişimimiz mümkün olmadığından ve resmi bir şekilde firmamızın işlemleri durdurulmadığından 26.06.2021 tarihinde bahse konu köye giderek ilgili gazetelerde fotoğraflanmış olan 6 Metre uzunluğundaki galvaniz borudan imal edilmiş dağıtım noktası kulesini ilgili bina sahibi gözetiminde bina üzerinde kaldırdık. İşlem sırasında bölgeye toplanan köy halkına kurulacak olan sistemin bölgesel bir dağıtım noktası olduğunu ve internet dağıtımı amacı ile kurulacağını ve yine iş bu işlem için gerekli yetki belgelerimizin mevcut olup BTHK tarafından izin verilen şekillerde kurulacağını anlatmaya çalışsak halk ile iletişim kuramadık ve yine Belediye Ekiplerince resmi bir durdurma yazısı olmaksızın Belediye Başkanı talimatı ile durdurulduk.

Konu ile ilgili bölge içerisinde yaptığımız araştırma neticesinde farklı internet firmalarına ait yine firmamızın kurulumunu planladığı gibi yerleşim birimlerinin içerisinde dağıtım noktaları olduğunu ve bu noktaların aktif olarak çalıştığını tespit ettik. İskele Belediyesi’nin firmamızdan talep etmiş olduğu tüm yazılı izinleri almamıza rağmen keyfi olarak işimizin engellenmesi karşısında aynı Belediye’nin aynı köy sınırları içerisinde farklı firmaların dağıtım noktaları için firmamız dan aradığı kriterleri aramaması talihsiz ve düşündürücü bir olaydır. Keyfi olarak alının bu kararların bölge halkını daha fazla kışkırttığını düşünmekle birlikte bir Belediyenin eğer varsa, kuralları ticari firmaların ismine ve/veya markasına ve/veya marka değerine ve/veya tanışıklık statüsüne göre uygulaması yine kötü ve talihsiz bir olaydır. Kaldı ki;

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumunun 21 Haziran 2021 tarihinde BTH.0.00-012/03-21/E.1693 sayılı tarafımıza göndermiş olduğu yazısında da açıkça belirtildiği gibi internet servis sağlayıcıları KKTC Ulusal Frekans Planında da belirtildiği üzere 5Ghz frekans bandı LİSANSSIZ olarak kullanabilmektedir. Ayrıca yine KKTC genelindeki tüm yetkilendirilmiş İnternet Servis Sağlayıcıları Telsiz Tüzüğü'nün 1. Cetvel (C) kısmında yer alan kurallar kapsamında 5 GHz WiFi cihazları ile izin almaksızın kurulum yapabilmektedir.

KKTC Sınırları içerisinde faaliyet gösteren tüm İnternet Servis Sağlayıcılar dağıtım noktalarını periyodik olarak BTHK sistemine koordinatları ve talep edilen diğer parametreleri ile birlikte yüklemekte ve BTHK’nın gerekli EMF ölçümlerini yapabilmesi için lokasyon belirtmektedir.

Özet olarak firmamız denetim dışı ve/veya yasa dışı ve/veya insan sağlığını hiçe sayar şekilde ve/veya kayıtsız ve/veya illegal frekanslar ve/veya çıkış güçleri kullanarak dağıtım noktaları kurmamakta aksine tüm kurallara tam uyarak WiFi dağıtım noktaları kurulumu yapmaktadır ve daha kaliteli bir internet erişim teknolojisi için bu kurallara uyarak kurulumlarına devam edecektir.

FixNet Broadband Internet"

 

BTHK tarafından konuyla ilgili yazılı belge ise şu şekilde:

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE HABERLEŞME KURUMU

 

 

 

Sayı      : BTH.0.00-012/03-21/E.1693                                                                21 Haziran 2021

Konu    : Fixnet Broadband Internet Ltd.-Belge Talebi Hk.

 

FİXNET BROADBAND İNTERNET LTD.

 

İlgi      : Fixnet Broadband İnternet Ltd.'nün 19 Haziran 2021 tarihli ve sayılı yazısı.

 

İlgi yazınızda, şirketinize ait saha kurulumları sırasında kurulmuş veya kurulacak telsiz istasyonlarınızın izinsiz olduğu sebebiyle İskele Belediyesi tarafından kurulumun durdurulduğunu ve saha kurulumlarının devam edebilmesi için Fixnet Broadband İnternet Ltd.'in yetkilendirilmiş bir haberleşme sağlayıcı olduğunu ve telsiz istasyonu kurmasında bir sakınca olmadığını gösteren bir belgenin/yazının tarafınıza verilmesini talep ettiniz.

5 GHz frekans bandı KKTC Ulusal Frekans Planı'nda belirtildiği gibi lisansız olarak kullanılabilecek cihazları da içeren "Geniş Band Veri İletim Sistemleri"ne ayrılmıştır. Çoğunlukla İnternet Servis Sağlayıcıları (İSS) tarafından kullanılan bu frekans bandında kullanılacak cihazlar "Kısa Mesafe Erişimli Telsiz Cihazları" olup Telsiz Tüzüğü'nde belirtilen kurallar uyarınca kurulup kullanılabilmektedir. İSS'ler tarafından kurulan 5 GHz WiFi cihazları, ayrıca telsiz kurma (ruhsat) ve kullanma izni alınmadan Telsiz Tüzüğü'nün 1. Cetvel (C) kısmında yer alan kurallar kapsamında kurulup kullanılabilmektedir. Söz konusu cihazların anten tasarımları, cihaz konfigürasyonları ve çıkış güçleri (5 Watt altındaki güçle çalışan cihazlar), uluslarası standartlar çerçevesinde belirlenmiş olup, bu cihazların belirlenmiş olan teknik kriterler kapsamında kullanılması durumunda ektra bir güvenlik tedbiri ve bu nedenle de güvenlik sertifikası alınmasına gerek duyulmamaktadır. Ayrıca, söz konusu cihazlar ülkemizde kullanılmasından önce Kurumumuzdan ithal ön izni almaktadır. İthal ön izni          başvurusunun          değerlendirilmesi                                 sırasında,     cihazların     standartlara     uygunluğu denetlenmektedir. Standartlara uygun olmayan cihazların ülkeye girişine izin verilmemektedir.

Kurumumuz    görev ve yetkileri doğrultusunda, telsiz cihaz ve istasyonlar için ayrı ayrı yaptığı denetimler haricinde;            elektronik haberleşme cihazlarından, elektrikli ev aletlerinden, baz istasyonlarından, Wifi cihazlarından ve diğer kaynaklardan yayılan elektromanyetik alanlar     için                               KKTC     genelinde elektrik                  alan          şiddeti               ölçümleri gerçekleştirmektedir. Bu ölçümler, Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından düzenlenen "Elektromanyetik Alan Ölçüm Sertifikası Kurs Program'ını" yüksek başarı ile tamamlayan uzman personellerimiz tarafından gerçekleştirilmektedir. Yaklaşık olarak iki yılda

 

bir      yapılan       bu        ölçümlere       ve         sonuçlarına       ait      raporlara

http://www.bthk.org/tr/raporlar/emf-olcum-raporlari bağlantısından, tüm ölçüm sonuçlarının

yer aldığı haritaya ise https://emf-web.bthk.org/ bağlantısından erişebilirsiniz.

Sonuç itibariyle, haberleşme sağlayıcıların kullandıkları WiFi cihazlarının uluslararası standartlara uygunluğu denetlenmektedir. Ayrıca, söz konusu WiFi cihazlarının ilgili mevzuattaki teknik kriterler kapsamında kullanılması durumunda telsiz kurma ve işletme izni almasında gerek duyulmadığını, Fixnet Braodband İnternet Ltd. şirketinin yetkilendirilmiş bir Haberleşme Sağlayıcısı ve/veya İnternet Servis Sağlayıcısı olduğunu, yetkilendirilmiş güncel Haberleşme Sağlayıcılarını veya İnternet Servis Sağlayıcılarını

 

http://www.bthk.org/Documents/haberlesme-saglayicilari/ehs_23.02.2021.pdf takip edebileceğinizi saygılarımızla bilginize sunarız.

 

bağlantısından

 

 

Kadri BÜRÜNCÜK Başkan

                                       

                                      


28.06.2021 16:10:14