Üstel:“20 Temmuz 1974 Barış Harekatı ile adaya barış geldi”

“50’nci yılında Kıbrıs Barış Harekatı Alternatif Bakış Açılarıyla Türk Tarihindeki Yeri” başlıklı konferans Girne'de yapıldı

 

Kıbrıs Türk Memur Sendikası (Memur-Sen), bugün, Acapulco Otel’de “50’nci yılında Kıbrıs Barış Harekatı - Alternatif Bakış Açılarıyla Türk Tarihindeki Yeri” başlıklı konferans düzenledi.

Konferans, 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı’nın 50’nci yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde Türk Eğitim -Sen öncülüğünde yapıldı.

Konferansa, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ünal Üstel, Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikalar Birliği ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, KKTC’den konuklar, Türkiye’deki tüm illerin Türk Eğitim Sen şube başkanları da katıldı.

- Konferans

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan konferansın açılış konuşmalarını sırayla Kıbrıs Türk Memur Sendikası (Memur-Sen) Başkanı Akın Manga, Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikalar Birliği ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Başbakan Ünal Üstel ve son olarak Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yaptı.

Türk Eğitim-Sen tarafından hazırlanan Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yılı anısına “Şafakla Birlikte Gelen Zafer... 50. Yılında Kıbrıs Destanı” isimli kitap katılımcılara takdim edildi, tanıtımı yapıldı.

Moderatörlüğünü Prof Dr. Yılmaz Yeşil’in yaptığı panelde, konuşmacılar Prof Dr. Necdet Hayta, Dr. Suat Akgül, İsmail Bozkurt ve online olarak katılan Dr. Oğuz Kalelioğlu yer aldı. Panelin ardından konuşmacılara plaket sunuldu.

- Üstel: “Çok fazla mücadeleler verildi, hiçbir zaman pes etmedik”

Başbakan Ünal Üstel yaptığı konuşmada, bugün bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek sözlerine başladı.

Konferansın çok anlamlı olduğunu kaydeden Üstel, 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı’nın 50’nci yılını kutladıklarını belirtti, Anavatan Türkiye ile birlikte dünyaya önemli mesajlar verildiğini dile getirdi.

“Çok zulümler çekildi, soykırımlar yaşandı, insanlarımızı kaybettik. Hiçbir zaman pes etmedik.” diye konuşan Üstel, çok fazla mücadeleler verildiğini söyledi.

Anavatan Türkiye’nin desteklerinin kendilerine her zaman moral olduğunu belirten Üstel, kendilerine ışık tuttuğunu ifade etti.

20 Temmuz 1974 Barış Harekatı ile adaya barış geldiğini ve özgülüklerine kavuştuklarını kaydeden Üstel, Barış Harekatı ile birlikte aynı zamanda Rumlara da barış geldiğini söyledi.

O günlerde mücadeleden geri adım atılmadığını vurgulayan Üstel, “Özgürlüğümüze kavuştuk ve devletimizi kurduk. Devletimizi dünyaya tanıtmak için canla başka mücadele veriyoruz.” diye konuştu.

Filistin’de yaşanan katliamlara değinen Üstel, yüzlerce kişinin can verdiğini belirterek “Nerede Güvenlik Konseyi, nerede BM?” diye sordu.

“Bizi de yok etmek için canla başla çalıştılar. Bizi topla ve tüfekle yok edemediler. Anavatan ile birbirimize sarılarak bugünlere geldik.” ifadelerine yer veren Üstel, 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı ile özgürlüklerine kavuştuklarını kaydetti.

Üstel, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’ndaki KKTC’nin bağımsızlığının tanınması çağrısının ardından Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olduklarını aktardı.

Rumların KKTC ekonomisini çökertmek için bir takım girişimler yaptığını ifade eden Üstel, KKTC’yi dünyada hak ettiği yere getirmek için çalıştıklarını söyledi.


03.09.2024 16:55:48