Un, ekmek ve unlu mamul ithalatının serbest bırakılmasıyla ilgili 20’ye yakın fırıncı bir araya geldi
Son günlerde gündemi meşgul eden un, ekmek ve unlu mamul ithalatının serbest bırakılmasıyla ilgili 20’ye yakın fırıncı 22 Aralık Çarşamba günü bir toplantı gerçekleştirdi.
Son günlerde gündemi meşgul eden un, ekmek ve unlu mamul ithalatının serbest bırakılmasıyla ilgili 20’ye yakın fırıncı 22 Aralık Çarşamba günü bir toplantı gerçekleştirdi.
Toplantıya; “Kardeşler Fırını, Ustam Trading Ltd., Tunaş Fırını, Narin Bakery, Paşaköy Fırını, Zeytinni Köy Fırını, Pamuklu Ekmek Fırını, Yeni Erenköy Ekmek Fırını, Taza Fırını, Çınar Ekmek Fırını, Kısmet Merkan Fırını, Metin Kısmet Fırını, Lapta Fırını, Dano Bakery” gibi fırınlar katıldı.
Toplantıda, gelinen noktada özellikle üç un değirmeni sahiplerini de davet edilerek, konu tüm detaylarıyla değerlendirildi. İlgili fırıncılar un ithalatına şiddetle karşı olduklarını vurguladı.
Sonuç olarak, yerli üretimin her alanda korunmasını. Un, ekmek ve unlu mamul ithalatının doğru olmayacağını ve sektöre ciddi zararlar getireceğini düşünüyoruz.
Un, ekmek ve unlu mamul ithalatıyla hane halkına yansıyan fiyatları düşüremeyeceği bir gerçektir. Bu sorun ancak, girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve teşviklerin sağlanmasıyla mümkün olacaktır. Örneğin Toprak Ürünleri Kurumu buğday ithal ederek değirmenciye bu dönemde daha düşük fiyatla veya TL üzerinden satış yapabilir. Fiyat istikrarının sağlanması için, akaryakıtta olduğu gibi havuz sistemi Toprak Ürünleri Kurumu üzerinden uygulanabilir.
Gelinen bu süreçte Fırıncılar Birliği diye bir birliğin aktif olmadığını, böyle bir birliğin genel kurulla seçilmişi bir Yönetim Kurulu ve Başkanın olmadığını dolayısıyla önümüzdeki günlerde her türlü girişimi başlatarak tüm sektörün aktörlerini kucaklayan bir birlik kurulacağı kararı verildi.