Meclis Genel Kurul’da ele alınan Kozmetik Ürünleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’na ilişkin raporu İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı Özdemir Berova okudu.
Berova, tasarının tek maddelik bir düzenleme içerdiğini, dört toplantı yapıldığını, tarafların dinlendiğini söyleyerek, kozmetik ürünler yasası içinde komite gündeminde olmayan maddelerde sıkıntılar olduğunun CTP tarafından komiteye aktarıldığını, ilgili iki konunun sıkıntı yaratabileceği konusunda hemfikir olunduğunu aktardı. Berova, bu sıkıntılara yönelik yeni yasa tasarısı hazırlanacağını kaydetti.
Genel gerekçeye ve murat edilene bakıldığında ve yasa tasarısı okunduğunda 10. madde içinde yasanın akışkanlığına göre olmaması gereken bir madde görüldüğünü söyleyen Berova, yan başlık ile yasa maddesi arasında sıkıntı olduğunun görüldüğünü belirtti.
Berova, tasarının ithalatçı firmaların kapalı ambalajlı ürünleriyle ilgili olduğunu söyledi.
İthalat ön izni ve sorumlu teknik personel bulundurulması konularında değişiklik öngörüldüğünü söyleyen Berova, açık ürün getirilip şişeleme yapılacaksa teknik personel bulundurulması zorunluluğu devam edeceğini, kaldırılanın kapalı ambalajlı ürünler için olduğunu belirtti.
Berova, yeni hazırlanacak tasarıda ceza uygulanması ve ceza miktarının güncellenmesi konularında düzenleme yapılacağını söyledi.
Açık ürünlerle ilgili sorumlu personel bulundurulmasının şu an için de geçerli olduğunu dile getiren Berova, denetleme yetkisi konusunda sıkıntının bulunmadığını belirtti.
Berova, farklı bir yasa tasarısı hazırlayarak, gerekli istişareler yapılarak, sıkıntı olan bu iki konunu düzeltilerek hayata geçirileceğini söyledi.
Adaya gelen kozmetik her ürünün ön izin alarak adaya geldiğini, gereken incelemelerin yapıldığını, numuneye bakma yetkisinin de Sağlık Bakanlığı’nda olduğunu dile getiren Berova, tüm ambalajlı ürünlerin sorumlu teknik personel bulunmadan giriş yapılmayacağının uygulanmaya başlandığını, ürünlerin ülkeye giremediğini bu nedenle düzenleme yapıldığını söyledi.
Berova, her üründe olduğu gibi kozmetik ürünlerinin girişi konusunda da kalite ve güvenliği sağlamak amacında olduklarını belirtti.
ERHÜRMAN
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, bugüne kadar yasayla ilgili düzenleme ve uygulamaların başka olduğunu söyledi.
Erhürman, ithal izni alınabilmesi için eczacı kimyager olmadan ithal izni verilmeyeceği şartı getirildiğini, ithal ön izni için başvuran şirketlerin yoğunlaştığını söyleyerek, bu nedenle değişiklik yapılmak istendiğini ve inceleme yapıldığında farklı anomalilere rastlandığını belirtti.
Erhürman, yasada yetkinin İlaç Eczacılık’ta değil Kozmetik Kurulu’nda olduğunun tespit edildiğini, yan başlık ve madde arasında sıkıntı bulunduğunu söyledi.
Yasada farklı anomaliler olduğunu, tüm değişiklikleri düzelterek birlikte geçirme önerisinde bulunduklarını belirten Erhürman, bu önerilerinin kabul edilmediğini, önce bu yasa tasarının geçirilip ardından diğerlerinin getirileceğinin söylendiğini, bu nedenle ret oyu vereceklerini kaydetti.
Erhürman, “Bu yasa geçecekse bunun hiçbir manası yoktur” dedi.
Erhürman, denetim yapacak kurumun belirlenmesi, ithal ön izninden kimyager şartı kaldırılacaksa nasıl denetim yapılacağının düzenlenmesi gerektiğini, denetimler sonucunda eğer ortaya yanlış uygulama yapıldığı ortaya çıkarsa yaptırımın ne olacağının da düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.
Erhürman, hem üretici hem ithalat yapan firmanın kimyager veya eczacı bulundurmasının düzenlenmesi yönünde çalışma yapılması gerektiğini söyledi.
Sadece bu değişikliği yapmak yerine gerekli değişikliklerin tümünü yaparak yasa tasarısını meclise getirmek gerektiğini dile getiren Erhürman, var olan anomalinin devam edeceğini, tasarının hiçbir şey değiştirmeyeceğini belirtti.
Erhürman, yasa tasarısına ret oyu vereceklerini söyledi.
BESİM
CTP Milletvekili Filiz Besim, komite aşamasında bazı paydaşların uyarılarının dikkate alınmadığını sadece bir bölüm paydaşların görüşlerinin olumlu olduğunu, bunun dikkate alındığını söyledi.
Besim, geçmişte geçirilen yasanın denetim bacağında yapılması gereken tüzüklerin yapılmadığını belirtti.
Yasanın amacının, ülkeye giren kozmetik ürünlerin doğru dürüst denetimden geçmesi olduğunu söyleyen Besim, Türkiye’deki ve Avrupa’daki uygulamalarla ilgili bilgi verdi.
Besim, kozmetik sektörünün giderek büyüdüğünü, denetimlerin ciddi bir şekilde yapılması gerektiğini kaydetti.
İthalat noktasında denetim yapacak kişinin bulunmamasının yol açacağı sorunlara değinen Besim, yasa tasarısının kamu yararı ve toplum sağlığı düşünülerek, çalışılarak düzenlenmesinin ivedi ve elzem olduğunu söyledi.
YEŞİLIRMAK
UBP Milletvekili Emrah Yeşilırmak, Türkiye’deki mevzuata değinerek, kapalı ambalaj getiren firmalarla ilgili sorumlu teknik personel zorunluluğu olmadığını söyledi.
Yeşilırmak, her ithal ön izinle ilgili kurulun onay vermesi gerektiğini, bunun mümkün olmadığını söyledi.
2001 yılında yasanın geçtiğini, yanlış yapılan kuralı değiştirmek için yasa tasarısının hazırlandığını söyleyen Yeşilırmak, denetimin yapılmadığının doğru olmadığını belirtti.
Konuşmaların ardından yasa tasarısının madde madde görüşülmesine geçilerek, maddeler oy çokluğuyla kabul edildi. Tasarının üçüncü genel görüşmesi ivediliği olmadığından bir sonraki görüşmede yapılacak.
Haber Kaynağı: giynikgazetesi.com