• Gadara reklam
  • Eziç
  • Gönyeli
  • Sosyal güvenlik
  • oral güvenlik
  • oral güvenlik
  • Girne belediyesi
  • Zorlu dijital
  • Visit nort cyprus
  • 3hd
GÜNCEL Haber Girişi : 29 Aralık 2021 15:35

Psikolog Aybike Girente; Bilimsel açıklamalarıyla Panik Atak nedir

Psikolog Aybike Girente; Bilimsel açıklamalarıyla Panik Atak nedir

Bilimsel açıklamalarıyla Panik Atak nedir? Panik Atak tedaviside BDT’nin rolü nedir?

scala

Hepimizin bildiği üzere Panik Atak hiçbir sebep yokken birden ortaya çıkabilen, kişiye kalp krizi geçirme, felç olma ve ölüm korkusu hissettiren bir bozukluk olarak geçmektedir.Kişi büyük bir endişeye kapıldığından en yakın zamanda bir sağlık kuruluşuna gider ve çekilen röntgenlerde herhangi bir şekilde anormalliklere rastlanılmaz. 

Türkiye Psikiyatri Derneğine göre bu bozukluk kadınlarda, erkeklere göre 2-3 kat daha sık görünür ve genelde 20-35 yaşlarında başlar. Bilimsel açıklamasına baktığımız zaman ise 2 tür açıklama mevcuttur. Bunlardan ilki, beynimizde nöron adı verilen duygusal ve heyecanlı yaşantılarımızı düzenleyen bazı beyin hormonlarının anormal çalışması sonucunda oluşmaktadır. Diğeri ise, günlük yaşandımızda yaptığımız bazı davranışların sonucunda ortaya çıkarak tamamen doğal ve zararsız şekilde aynı belirtilerin yaşanmasıyla ve kişinin bunu yanlış yorumlamasıyla oluşmaktadır.Bu bozukluğu 100 kişiden yaklaşık olarak 3-4 tanesi yaşamaktadır, neyseki tedavisi mümkün olan bir bozukluktur..

Tedavisinden bahsetmek gerekirse ilaç tedavisi ve bilişsel davranışçı terapi ile olumlu sonuçlara ulaşılabilinmektedir. Panik Atak tedavisinde kullanılabilecek oldukça etkili bir tedavi yöntemi olarak Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) görülmektedir. Yapılan araştırmalarda BDT uygulamalarının en az ilaç tedavisi kadar etkili olduğuna dair bulgulara ulaşılmıştır. İlk aşamada danışana kendiliğinden gelişen düşüncelerini tanıyabilmesi için eğitim verilmektedir. Ardından uygulamaya geçilerek panik ile alakalı değerlendirmeleri ve algıları gözden geçirebilmesi için maruz bırakma ve bilişsel yeniden yapılandırma beraber kullanılır. Danışan panik atak sırasında çarpıntıyı kalp krizi olarak yorumlarken, maruz bırakma ve yeniden yapılandırma ile birlikte durumu zararsız bir vücut tepkisi olarak yorumlamaya başlayacaktır.

Yani özetle panik atak bozukluğuna tutsak kalmak zorunda olmadığımızı bilmemiz yeterli. Bilişsel davranışçı terapi ile bilişsel yeniden yapılandırma ve maruz kalma egzersizleri sonucunda korkuya karşı kontrolü ele alarak tepki vermeye başyabiliriz Ayrıca yazımda bu konuyla alakalı yapılan bir başka çalışmayada yer vermek isterim ki, çağımız teknolojisi sebebi ile internet üzerinden gerçekleşen online seanslar ile yüz yüze yapılan seanslardan elde edilen başarı oranının eşit bulunduğu sonucuna varılmıştır. 

 

 

 

 

​​​   Psk. Aybike Girente