• Gadara reklam
  • Eziç
  • Gönyeli
  • Sosyal güvenlik
  • oral güvenlik
  • oral güvenlik
  • Girne belediyesi
  • Zorlu dijital
  • Visit nort cyprus
  • 3hd
GÜNCEL Haber Girişi : 05 Ocak 2022 20:12

Psikolog Aybike GİRENTE ; DEPRESYON RİSKİNİ ARTIRAN ALIŞKANLIKLAR

Psikolog Aybike GİRENTE ; DEPRESYON RİSKİNİ ARTIRAN ALIŞKANLIKLAR

DEPRESYON RİSKİNİ ARTIRAN ALIŞKANLIKLAR

scala

 

Türkiye Psikiyatri Derneğine göre depresyonun seyri şu şekilde açıklanmıştır;

Depresyon olgularının % 85 ‘i veya daha fazlası bilinen tedavi yöntemlerinden yararlanır. Tedavi edilmeyen olgular ise 6-24 ayda düzelirler. % 5-10 kadar olguda ise iki yıldan fazla sürer. Tedavi ile bu süre birkaç hafta ile birkaç aya indirilebilmektedir. 

Tedaviye erken başlamak her rahatsızlık/bozukluk gibi burada da oldukça önem kazanmaktadır. Çünkü yanıt alma süresini kısaltmaktadır. %10-15 olgu süreğen bir seyir gösterir. Erken başlayanlarda tekrarlama olasılığı daha yüksektir. Stres etkenleri ile başlaması arasında bir ilişki vardır fakat bu zorunlu değildir. Depresyon yaşam boyu ataklar ve yinelemelerle sürebilmektedir.

Depresyon tedavisinden önce, bilinmesi gerekebilir diye düşündüğüm günlük sıradan davranışlarımızdan 3 tanesini depresyon riskini arttırması sebebiyle sizler için yazdım;

1) ZAMANI İYİ KULLANMAMAK

Boş vakitler sadece bir duraklama anı olmamalıdır. Aynı zamanda zihinsel sağlığınızı da iyileştirebileceğiniz, kendinize ayırdığınız bir zaman olmalıdır. Asıl problem, her anı dopdolu geçen günlerden sonra genellikle boş zamanınızda ne yapacağınızı bilememenizdir. Bazen bu boş zaman huzur bulmak ve her şeyden uzaklaşmak için kullanılır. Evet, bu iyidir ve dinlendiricidir fakat aynı zamanda da maalesef depresyonu besler.


2) UYKUYU YETERİNCE ALMAMAK

Bütün bir gece uyanık kalmak ya da yeteri kadar uyumamak ruh halinizi kısa sürede etkilemeye başlayacaktır. Bunun ilk göstergelerinden biri, çok kolay bir şekilde depresyona dönüşebilecek bir aşırı duyarlılıktır. Karamsarlık, asabiyet ve enerjisizlik olarak kendini belli eder.
Çözümlenmemiş sorunların anksiyete olarak kendini göstermesiyle beraber uyku problemleri gelişir. Aynı zamanda da yeterince dinlenmemek sizi daha hassas hale getirir. Dolayısıyla odaklanmak ve problemleri çözmek daha da zorlaşır.

3) KİŞİSEL BAKIMI İHMAL ETMEK

Depresyonda olan biri, görünüşünü ve eşit derecede önemli olan evinin ve iş yerinin düzenini de geri plana atar. Temizlik yapmaktan da geri kalır. Fakat bunun tam tersi bir tavır takınmak gerekli olacaktır. Kendinize biraz da olsa iyi bakmak ve yaşadığınız ya da çalıştığınız yeri biraz da olsa daha iyi hale getirmek, ruh halinizi iyileştirecek ve sizi depresyon riskinden koruyacaktır.

Ayrıca bunu hepimizin bilmesinde fayda var; Dorothy Rowe’a göre, Sizi doğal olarak üzen birşeyi, depresyona dönüştürmenin en etkili yolu, başınıza gelen şey için sadece ve sadece kendinizi suçlamaktır..

 

​​​Psk. Aybike GİRENTE