• Gadara reklam
  • Eziç
  • Gönyeli
  • Sosyal güvenlik
  • oral güvenlik
  • oral güvenlik
  • Girne belediyesi
  • Zorlu dijital
  • Visit nort cyprus
  • 3hd
GÜNCELHaber Girişi : 21 Mart 2021 20:39

Uzman Klinik Psikolog& Aile Terapisti Berrak YÖRÜK 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü Dolasıyla Yayımladığı Bilgilendirme Yazısı

Uzman Klinik Psikolog& Aile Terapisti Berrak YÖRÜK 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü Dolasıyla Yayımladığı Bilgilendirme Yazısı
Bugün 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü. Down Sendromu hakkında bilinçlenip bu bilinçle çevremizi de bilinçlendirmeliyiz.

BUGÜN 21 MART DÜNYA DOWN SENDROMU FARKINDALIK GÜNÜ

scala

Bugün 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü. Down Sendromu hakkında bilinçlenip bu bilinçle çevremizi de bilinçlendirmeliyiz. Çünkü maalesef down sendromunun bir hastalık olduğunu düşünenlerin çoğunlukta olduğu günümüz gerçeği.


Down Sendromu bir hastalık değil genetik bir farklılıktır. İnsan vücudunu oluşturan kromozomların 23’ü anneden 23’ü ise babadan geliyor. Down sendromunda ise, iki adet olması gereken 21. kromozom üç adet oluyor. Toplan kromozom sayısı 46’dan 47’ye çıkıyor. Bu günün 21 mart olarak tanınması da buradan geliyor.

Down sendromu eski adıyla mongolizm ilk kez 1866 yılında İngiliz hekim John Langdon Down tarafından sistematik bir şekilde sınıflandırılmış ve  bir sendrom olarak tanımlanmıştır.

Kendi içinde Down Sendromu 3’e ayrılıyor; Trizomi 21, translokasyon ve mozaik olarak.

1959’da da ise Fransız Profesör Jérôme Lejeune  bu sendromun kromozomal bir düzensizlik olduğunu kanıtlamıştır.

Down Sendromu Gebelikte Anlaşılır mı?
Down sendromu, gebelik sürecinde saptanabilir. Ancak test ve tanı yöntemleri yüzde yüz bir doğruluk oranı vermemektedir.

Down Sendromunda Fiziksel Özellikler
    Çekik ve minik gözler,
    Basık burun,
    Kısa parmaklar,
    Avuç içindeki tek çizgi,
    Dili daha büyük gösteren minik ağız çevresi,
    Ayak baş parmağının diğer parmaklara göre daha açık olması.

Bu özelliklerden hepsi veya birkaç tanesi down sendromlukişide görülebilir.

Down sendromlu kişiler yaşıtlarından daha yavaş büyür ve gelişirler. Zihinsel gelişimleri down sendromlu kişiye uygun olarak hazırlanıp uygulanacak eğitim programları ile gündelik yaşama katılmaları sağlanabilir ve bu kişiler bazı alanlarda başarılara imza atabilecek kadar gelişebilirler.

Down sendromlu kişiler ile ilgili  bir çok gurur verici detayla karşılaşıyoruz gündelik hayatta. Üniversite eğitimini tamamlayan, ikinci bir dil öğrenen, farklı alanlarda çalışan bir çok örnek var.

Down sendromuyla ilgili bence en güzel söz ‘’GERÇEK DOSTLAR KROMOZOM SAYMAZ’’.

Farkında olalım hayata katılmalarına destek olalım.

21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü Kutlu Olsun

Uzman Klinik Psikolog& Aile Terapisti
Berrak YÖRÜK

Haber arası reklam zorlu