Ülke için ‘olmazsa olmaz’ bir öneme sahip olan Hal Yasası birçok hükümet döneminde ele alınsa da yıllardır hayata geçirlemedi...
Hal Yasası ile ülkedeki sebze ve meyvelerin kontrolünün yapılarak kriterlere uygun bir şekilde tüketiciye ulaşması hedefleniyor. Halk sağlığını koruma amacı güden yasanın uygulamaya girmesi durumunda ülkeye gelen sebze ve meyveler kayıt altına alınacak.
VATANDAŞLAR HAL YASASI’NIN YÜRÜRLÜĞE GİRMESİNİ BEKLİYOR
Tüccarlar arasındaki haksız rekabeti de ortadan kaldırmayı amaç gören Hal Yasası’nı, vatandaşlar da merakla bekliyor...
Geçtiğimiz günlerde yılan hikayesine dönen Hal Yasası ile ilgili yeni gelişmeler yaşandı.
Cumhuriyet Meclisi’nde Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarıları’nı görüşmek üzere oluşturulan Geçici ve Özel Komite, 19 Kasım 2022 tarihinde “Hal Yasa Tasarısı”nı ikinci görüşmesini gerçekleştirmişti.
ÜLKEDE HAL YASASI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR 2011 YILINA DAYANIYOR...
Hal Yasası ile ilgili görüşmeler ve çalışmalar, 2011 yılına kadar dayanıyor. O günden bugüne kadar ise yasa ile ilgili sonuca varılamadı.
Şu anki Cumhurbaşkanı ve dönemin Maliye Bakanı Ersin Tatar, 2011 yılında Hal Yasası'nın bir an önce geçirilerek uygulamaya konması gerektiğini belirtmişti.
Aradan yıllar geçmesine rağmen yasa ile ilgili herhangi bir gelişme olmazken, 2021 yılının Ocak ayında şimdiki Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı, dönemin Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı da Hal Yasası Tasarısı’nda son aşamaya gelindiği açıklamıştı.
Arıklı’nın açıklamalarının ardından Hal Yasası o dönemde yapılan tüm çalışmalara rağmen hayata geçirilememişti.
HAL YASASI GÖRÜŞMELERİ ÇÖZÜMSÜZLÜKLE İLERLEDİ
Hal Yasası süreci çözümsüzlükle ilerlemeye devam ederken 2021 yılının Temmuz ayında dönemin komite üyesi Tolga Atakan da yasayı geçirecekleri yönünde bir söylemde bulunmuştu.
Atakan’ın yasa ile ilgili açıklamalarının havada kalması sonrası, bu yılın Nisan ayında, bir önceki Başbakan Faiz Sucuoğlu da Hal Yasası hakkında açıklama yapmıştı.
Sucuoğlu, o dönem Hal Yasası ile ilgili uzun bir değerlendirme yaptıklarını ve Meclis'e sevk etme kararı alındığını ifade etmişti.
Faiz Sucuoğlu’nun açıklamalarının ardından 7 ay geçti ve şu anda Hal Yasası Tasarısı tozlu raflardan inip tekrar değerlendirilmeye başlandı.
ASİPOĞLU HAL YASASI İÇİN TARİH VERDİ
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili, Geçici ve Özel Komite Başkanı Oğuzhan Hasipoğlu, 2022 yılı bitmeden Hal Yasası’nı hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Sağlık Bakanı, söz konusu komiteye Hal Yasası önerisinde bulunan İzlem Gürçağ Altuğra, çalışmalarla ilgili Kıbrıs Postası’na özel açıklamalarda bulundu.
Hal Yasası’nın yürürlüğe girmesinin ‘devrim’ niteliği taşıdığına vurgu yapan Altuğra, “Yasanın halk sağlığını korumak ve ürünleri kayıt altına almak için hayati önem taşıyor” dedi.
Altuğra, konuya hassasiyetle yaklaştığını ve hormonlu ürünlerin insan sağlığına ciddi zararlar verdiğini belirtti.
ALTUĞRA: KOMİTE NE KADAR HIZLI ÇALIŞIRSA, YASA O KADAR ÇABUK YÜRÜRLÜĞE GİRER
Komite Başkanı Hasipoğlu’nun yasanın hayata geçiş tarihi olarak yıl sonunu işaret etmesiyle ilgili de konuşan Altuğra, “Komite ne kadar hızlı çalışırsa, yasa o kadar çabuk yürürlüğe girer” diye konuştu.
Yaklaşık 11 yıldır tüm görec yapan tüm hükümet ve komite üyelerinin gündeminden düşmeyen Hal Yasası’nın bu kez hata geçip geçmeyeceği ise merak konusu oldu.